Kansanmusiikki

Kansanmusiikki

Svängin lentävät huulet

Sväng nettiSväng-yhtyeen soittimet, tyyli ja huumori herättävät hilpeyttä. Suurin osa yleisöstä ymmärtää, että yhtye ei ole vitsi. Se on erittäin ammattitaitoinen, soittimensa lähes täydellisesti hallitseva kvartetti, jonka ohjelmiston soittamisesta suurin osa maailman huuliharpisteista voi vain haaveilla. Edelleen, kolmentoista toimintavuoden jälkeen Svängiä ei tunneta Suomessa suuren yleisön keskuudessa, tunnustaa huuliharpputohtori Jouko Kyhälä, joka oli yhtyeen alkuunpaneva voima ja hoitaa pitkälle käytännön järjestelyjä. Suurin osa kiertueista tehdään ulkomailla. Kotimaassa esiintymistilaisuudet ovat lähinnä yksittäisiä festivaaleja ja konserttisaleja.

– Festivaaliesiintymisissä on se ongelma, että kerran tietyllä festivaalilla käytyään saa toista kertaa odottaa useita vuosia.

Svängin ulkomaan esiintymiset suuntautuvat yleensä Keski-Eurooppaan tai Japaniin. Siellä keikkapaikat eivät ole kansanmusiikkitapahtumia vaan klubeja ja konserttisaleja. Konsertinjärjestäjät kutsuvat usein saman esiintyjän säännöllisesti takaisin. Nyt ovat neuvottelut käynnissä myös Kiinaan, mutta siitä ei vielä puhuta, kun ei ole nimiä papereissa.

Lue lisää Kansanmusiikki-lehdestä, joka ilmetyy 27.5.

Liittyvät artikkelit

Kauaksi on tultu siitä kun kun Friiti Ojala ja Valtteri Salo soittivat Kaustisella kolmipäiväisiä kruunuhäitä ja joka talossa oli oma tarvekantele tai ‑harmooni. Perinnettä ovat kantaneet nykyaikaan yksittäiset soittajat, yhteissoitot,[…]

Lue lisää »

Ensin oli laulu. Sitten tulivat soittimet. Oli kantele ja jouhikko, puhaltimia pitkähuilusta mänkeriin, sittemmin viulu ja haitari, basso ja niin edelleen. Kitara lienee nykyään Suomen suosituin kansansoitin. Kitara on Suomessa[…]

Lue lisää »