Kansanmusiikki

Kansanmusiikki

Olarin Musiikki myi kansanmusiikki-levyvarastonsa Suomen Kansanmusiikkiliitolle

Olarin Musiikki on suomalaisen kansanmusiikin legendaarinen levyfirma, jonka Timo Närväinen perusti.Timo Närväinen161

– Olarin Musiikki perustettiin 1973 blues-levyjen maahantuontia varten. Työskentelin Discophonessa (nykyisin Universal Music), joka julkaisi muun muassa Konsta Jylhän menestyslevyt. 70-luvun lopussa kansanmusiikkilevyjen julkaisu loppui kuin seinään. Aloitin levyjen julkaisun, koska koin sen tärkeäksi, että uusia levyjä ilmestyy ja niitä soitetaan radiossa. Ehkä se oli vastapainona sille, että tein päivätyöni ulkomaisen kevyen musiikin parissa,  kertoo Timo Närväinen yrityksensä synnystä.

Hymyilevä Timo tuli tutuksi aktiivisena kansanmusiikkilevyjen julkaisijana pitkältä ajalta. Ensimmäinen julkaisu OMLP1 oli Kankaan pelimannien Aalonksi ja Emueli –lp. Sitten tuli Kaustisen Hääpelimannien Itkupolskasta pontikkapolkkaan. Kaiken kaikkiaan Olarin Musiikki on julkaissut 116 albumia ja 90 singleä. Pääosa tuotannosta on kansanmusiikkia ja laulelmia. Yhtiö oli 80-luvulla ja 90-luvun alussa ponnahduslautana monille merkittäville artisteille kuten JPP, Maria Kalaniemi, Troka ja Värttinä.

Timo Närväisellä on aihetta ylpeyteen tuotannostaan, mutta mitkä olivatkaan hänen uransa tähtihetkiä?

– On vaikea sanoa mikä on ollut tähtihetki. Jokainen levy on tavallaan se kun saa ensimmäisen painoksen käsiinsä. Konkreettisesti ehkä JPP:n  tuplan (OMCD 15) valinta Yleisradion vuoden levyksi. Näin jälkeenpäin voi olla ylpeä, että on saanut julkaista kymmeniä ja taas kymmeniä korkealaatuisia levyjä.

Tuotannossa on paljon kansanmusiikin klassikoiksi nousseita levyjä, jotka ajattomuudessaan ovat edelleen erittäin suosittuja. Saatavilla on vielä esimerkiksi Koinurien Yllätyspaartit, Pirnaleksen Parasta ennen, Niekun 3, Hannu Seppäsen Iloinen puutarhuri ja muita.

Timo Närväisen mielestä hänen julkaisuistaan klassikoiksi nousee myös useita levyjä.

– Klassikoksi jääneitä on lähes mahdotonta luetella, koska mukana on sellaisia nimiä kuin Kankaan Pelimannit, JPP, Maria Kalaniemi, Värttinä, Pentti Rasinkangas, Koinurit, Pirnales, Niekku, Anna-Kaisa Liedes ja Troka vain muutaman mainitakseni. Ehkä kaikkein ainutlaatuisin levytys on ”Surutyö”, missä tunnelataus on järisyttävä eikä vastaavaa levyä ole Suomessa tehty. Klassikoksi jääneitä levyjä on tullut julkaistua kymmeniä.

Olarin Musiikin Facebook-sivuja näyttäisi ylläpitävän TT Purontaka. Miten hän liittyy yritykseen, ja onko Olarin Musiikilla vielä jotain toimintaa tulossa?

– TT Purontaka on viimeinen artisti, jonka levyjä olen julkaissut. Yhteistyömme on kestänyt pääosin yli 20 vuotta. Hänen Tähtitaivas -levynsä on Olarin Musiikin suurin menestys – tosin vuodelta 1995. TT on todella ammattimuusikko ja aktiviinen uransa joka osa-alueella.

– Olarin Musiikki ei tule julkaisemaan uusia levyjä. Digitaalijulkaisua odottaa tusinan verran vanhempia levyjä, mutta niiden masterointiin ei ole toistaiseksi varoja.

Viime vuodet Olarin Musiikilla on ollut hiljaisempaa, ja tänä vuonna  Timo Närväisen vakava sairastuminen toi tarpeen päästä eroon lopusta levyvarastosta. Suomen Kansanmusiikkiliitto tarjoutui ostamaan kaikki loput kansanmusiikkilevyt. Nyt Olarin Musiikin joitakin levyjä voi ostaa kolmen euron uloskantohintaan. Joistakin klassikoista ei haluttu maksaa tuottajalle vähempää kuin ennenkään, koska Suomen Kansanmusiikkiliitto halusi arvostaa Olarin Musiikin Timo Närväisen elämäntyötä. Levyjen hintahaarukka Suomen Kansanmusiikkiliiton putiikissa on siis 3-10 euroa.

Liiton putiikista löytyy vielä 15 Olarin Musiikin tuotetta. Osta omasi ennen kuin loppuvat.

Päivi Ylönen-Viiri

Liittyvät artikkelit

Syyrian Homsissa uskonnollisessa kodissa kasvanut Burhan Hamdon muutti opintojen myötä Suomeen 1990-luvun alussa. Muutamaa vuotta myöhemmin hän tapasi muusikko Leif Karlsonin ja näihin päiviin kestänyt liitto Suomessa vaikuttavien, arabialaisen musiikin[…]

Lue lisää »

– Kitara on Suomen suosituin kansansoitin, sanoo Rauno Nieminen. Hän juhlii 60-vuotispäiviensä ohella 40-vuotista soitinrakentajauraansa esittelemällä rakentamiaan kitaroita ja ukuleleja Tampere Guitar Festivalin yhteydessä järjestettävässä näyttelyssä Tamperetalon Guitar Showssa 5.–6.6.[…]

Lue lisää »