Kansanmusiikki

Kansanmusiikki

Maailmanmusiikin pioneerit

Sakari Kukko ja Piirpauke juhlatunnelmissa

Legendaarinen Piirpauke-yhtye juhlistaa tänä vuonna 40-vuotistaivaltaan ja yhtyeen primus motor Sakari Kukko omaa 50-vuotista taiteilijanuraansa. Kajaanilaisesta katulaulajasta arvostetuksi jazzmuusikoksi edennyt Kukko teki maailmanmusiikkia ennenkuin koko termiä oli keksitty.

– Artistiurani alkoi kahdeksanvuotiaana katulaulajana Kajaanissa: lauloin italialaisen Robertinon lauluja italiaksi periaatteella ensin maksu, sitten laulu. Hyvin alkanut ura tosin lopahti, kun äitini näki minut rahastamassa naapurintyttöä ja haki kultakurkun korvista kiskoen kotiin. Varsinaiset musiikinopintoni alkoivat kun sain opettajakseni pianonsoiton lehtori Anni Helasvuon. Hän olikin fantastinen opettaja, joka rohkaisi omaehtoiseen ja vapaaseen soittoon, todeten kyllä myös, että nuo nuotitkin kannattaa opetella. Laulu-urani huipentui vuonna 1965 kahteen voittoon kansallisissa laulukilpailuissa.

Äänenmurroksen tullessa Sakarin isä ehdotti laulun vaihtamista johonkin puhaltimeen ja tästä alkoi huilun soitto. 60-luvun puolessa välissä pantiin myös bändejä pystyyn Sakke toimi niissä kitaristina. Soulset-yhtyeen keikan innoittamana hankittiin seuraavaksi saksofoni, mikä johdatti soulin kautta jatsin pariin.

Musiikki oli oleellinen osa Sakarin perheen elämää, minkä vuoksi vaikutteita oli jo lähtökohtaisesti monia.

Paul Silfverberg

Lue lisää Kansanmusiikki 4/2015 -lehdestä

Liittyvät artikkelit

Kauaksi on tultu siitä kun kun Friiti Ojala ja Valtteri Salo soittivat Kaustisella kolmipäiväisiä kruunuhäitä ja joka talossa oli oma tarvekantele tai ‑harmooni. Perinnettä ovat kantaneet nykyaikaan yksittäiset soittajat, yhteissoitot,[…]

Lue lisää »

Ajassa: Wimme ja Rinne Perriin Tyssit – Ilon tuojat Kerimäeltä  Positiivisen hullu multi-instrumentalisti Sara Puljula Urho Myllymäki loi eteläpohjalaista kaksirivisperinnettä Esittelyssä Anna Dantchev: Isoisoäidin itkun lumo Kolumnistina Pekko Käppi Kansanmusiikki ja[…]

Lue lisää »