Kansanmusiikki

Kansanmusiikki

Shamaaniviulisti Tuomas Rounakarin karhunpeijaiset

Laura Suurla

fullShamanistisesta viulunsoitostaan tunnetun muusikko, säveltäjä ja etnomusikologi Tuomas Rounakarin tie on kulkenut Keravalta New Yorkiin ja Budabestin kautta Siperiaan ja takaisin Suomeen. Viulisti löysi siperialaisesta shamaanimusiikista uuden väylän lapsuudessaan kokemiinsa transsitiloihin esiintymislavalla.

Nuori Tuomas ajatteli että on tavallista, että esiintyminen johdattaa transsinkaltaiseen tilaan, jossa ajan ja paikan taju katoaa kokonaan. Teini-iässä tapahtuneen valtavan kasvupyrähdyksen myötä 6-vuotiaana viulunsoiton aloittanut lahjakas viulisti joutui kuitenkin lopettamaan soiton pitkäksi aikaa. Kun hän 16-vuotiaana aloitti viulunsoiton uudestaan, hän joutui opettelemaan soittamisen käytännössä alusta kehon suurten muutosten takia.

– Esiintymisen nautinto oli kadonnut ja tilalle oli tullut sietämätön esiintymisjännitys, Rounakari kertoo.

Eriytyminen täysin valmiiksi kirjoitetusta klassisesta musiikista alkoi, ja tilalle tuli monen tyylistä musiikkia, joista tärkeimmäksi nousi agressiivinen free jazz. Uusi musiikillinen näkökulma vei Tuomaksen vuonna 1998 New Yorkin New Schooliin opiskelemaan jazz- ja nykymusiikin sävellystä, missä tehtiin jo sujuvasti yhteistyötä yli genrerajojen.

Lue lisää Kansanmusiikki-lehdestä 4/2017!

Liittyvät artikkelit

Molly Malone kajahti komeasti Firapeli Irish -tapahtumassa Salossa kesäkuun alussa. No wonder, sillä lavalle The Green Hope -yhtyeen laulusolisteiksi nousivat Irlannin Suomen-suurlähettiläs Dónal Denham ja hänen puolisonsa Siobhán Denham. Kiinnostus[…]

Lue lisää »

Toteutin syksyllä 2015 pitkäaikaisen haaveeni: pidin välivuoden sairaanhoitajan työstäni ja lähdin opiskelemaan Kaustisen evankelisen opiston Ala-Könni-kansanmusiikkilinjalle. Heti opintojen alussa menimme tutustumaan Kansanmusiikki-instituuttiin. Instituutin johtaja Matti Hakamäki usutti meitä opiskelijoita tutustumaan[…]

Lue lisää »