Irlantilaisen kansanmusiikin ja -tanssin suosio yllätti ensimmäisen Salo Irish -festivaalin järjestäjät iloisesti. Kaksipäiväisen festarin päätapahtuma myytiin loppuun jo etukäteen.
– 370-paikkaisen Kulttuuritalo Kivan sali täyttyi ja pari päivää jouduttiin ikävä kyllä myymään eioota. Tuollainen yleisömäärä on kansanmusiikille Salon kokoisessa kaupungissa iso, iloitsee festari-idean isä, musiikkipedagogi Arto Pasio.
Yleisö eli Pasion mukaan heti tapahtuman alusta lähtien hienosti mukana.
Salo Irish järjestettiin aivan St. Patrick’s Dayn tuntumassa 18.-19.3.2016. Järjestelyistä vastasi Suomi-Irlanti -seuran Salon osasto, jonka ytimen muodostavat salolaisen irkkuyhtyeen The Green Hopen jäsenet.
Irlantilaista kansanmusiikkia ei Salossa ole vastaavassa laajuudessa ollut aiemmin esillä. Salo Irish -tapahtumaa edelsi kesällä 2015 pidetty pienimuotoisempi Firapeli Irish, jossa yhdistettiin irkkugenreä ja suomalaista tanssilavameininkiä.
Irkkumusiikilla iloa apeaan Saloon
– Halusimme nyt rakentaa hauskat ja rennot päivät, jotka voisivat piristää väliin apeantuntuisia salolaistunnelmia, sanoo Arto Pasio.
Kysyntää iloiselle kansanmusiikkitapahtumalle oli kännykkäteollisuuden hylkäämässä Salossa todella olemassa. Tästä kertoo päätapahtuman suosion lisäksi se, että niin Salon kaupungin kulttuuriasiain yksikkö kuin yhdeksän paikallista yritystäkin halusivat tulla mukaan tukemaan tapahtumaa.
– Saimme monelta tukijaksi tulleelta taholta samantyyppistä viestiä: Jotain tällaista täällä tarvitaan. Ei jäädä murehtimaan, ei tämä mököttämällä parane.
Tukea saatiin myös Irlannin Suomen suurlähetystöltä. Salo Irish -päätapahtuman avaaja, uusi suurlähettiläs Colm O’Floinn kertoi olevansa yllättynyt irlantilaisen kulttuurin runsaasta esilläolosta Suomessa.
Tarjolla laaja kattaus irlantilaista kansanmusiikkia ja -tanssia
Päätapahtuman avausyhtyeenä soitti oman kaupungin The Green Hope (TGH). Siinä musisoivat Arto Pasio, Jaana Virtanen, Erkki Leppäkoski ja Kauko Mäntylä.
Toisen setin tarjosi isän ja pojan taidokas duo Gather No Moss. Helsinkiläis-turkulaisen duon muodostavat Jonathan ja Jack Hutchings.
Kolmannen osion loi nelihenkinen The Irish Session of Helsinki. Tämän setin myötä yleisö sai tuntumaa myös harvinaisempiin instrumentteihin, kuten irlantilaiseen säkkipilliin ja hurdy gurdyyn eli kampiliiraan.
Sessiokokoonpanon muodostivat Kirsi Vinkki, Samuli Karjalainen, Claude Bouillin ja Heikki Kylkisalo.
Turkulainen Dragún Irish Dancers höysti tapahtumaa kansantansseillaan – niin pehmein kuin kovinkin kengin. Seitsikkoon kuuluivat Patricia Andersson, Pasi Degerström, Maria Enqvist, Vivi Karlsson, Emilia Lankinen, Tuomas Tamminen ja Mari-Liisa Varila.
Päätapahtumaa edelsi useita soittotuokioita: etkot naapurikunnassa Sauvossa sekä TGH:n ja tanssijoiden promoesiintymisiä kaupungilla. Ja luonnollisesti päätapahtuman jälkeen jamit pubissa.
Yksi hienoista kokemuksista oli TGH-soittajien mukaan aamukeikka salolaisessa päiväkodissa. Whiskey in the Jar tempaisi tenavat hyvin mukaan – tosin tällä kertaa uusin suomalaisin sanoin: Mehua kannussain.
”Ensi vuonna uudestaan”
Järjestäjät saivat jo päätapahtumassa yleisöltä selvän viestin: ensi vuonna uudestaan!
Kauko Mäntylä
www.facebook.com/saloirishfest
www.rantapallo.fi/totravelistolive/2016/03/26/tunnelmia-salo-irish-festivaaleilta