Kansanmusiikki

Kansanmusiikki

Etiopialaisen grooven juurilla

ESITTELYSSÄ

Ääniä Le-Alem, Henrica basson varressa. Kuva: Mika Salo
Ääniä Le-Alem, Henrica basson varressa. Kuva: Mika Salo

Henrica Fagerlund

NIMI: Henrica Fagerlund
SYNTYMÄPAIKKA: Hanko
AMMATTI: Muusikko, musiikkipedagogi
KOTIPAIKKAKUNTA: Vantaa
YHTYEET: Ääniä Le-Alem,
freelancermuusikko
ELÄMÄN MOTTO: One can make
a change, believe in yourself


Sisäinen pakko ohjaa joidenkin ihmisten elämää lähes mystisellä voimalla. Henrica Fagerlundin kohdalla näin on käynyt sekä suhteessa muusikoksi tuloon että suhteessa maailmanparantamiseen. Muusikon ammatti oli selvä valinta lapsuudesta asti ja halu toimia tyttöjen ympärileikkausta sekä lapsiavioliittoja vastaan on vienyt hänet Etiopiaan ja Keniaan jo vuosien ajan. Etiopialainen perinnemusiikki on löytänyt tiensä Fagerlundin sieluun, ja Etiopiasta löytyivät myös muusikot joiden kanssa soittamisesta Henrica nauttii suunnattomasti.

Neljä vuotta sitten eteen sattunut artikkeli tyttöjen ympärileikkauksista ja lapsiavioliitoista kosketti Henrica Fagerlundia syvästi. Kaksi vuotta myöhemmin Bezuneshin ystävät ry -niminen yhdistys oli rekisteröity ja ruohonjuuritason toiminta voi alkaa.

– Yhdistys maksaa paikallisille tiimeille palkkaa, jotta he voivat matkustaa kylästä toiseen opettaen asukkaita tyttöjen ympärileikkauksen ja lapsiavioliittojen vaarallisuudesta.

Viime vuonna Fagerlund matkusti Etiopiaan arvioidakseen tiimien tekemää työtä. Jotta valistustyön tekemiseen vaivalla hankitut rahat eivät olisi kuluneet hänen omien matkojensa kustannuksiin, hän suunnitteli ammattimuusikkona Etiopiaan ja Keniaan suuntautuvia musiikin alan projekteja ja haki matka-avustusta.

Le-Alem Acoustic -nimisen yhtyeen lead-laulaja Mikiyas Getachew Addis Abebassa reagoi Fagerlundin viestiin hänen etsiessään yhteistyökumppania. Paikalle päästyään Fagerlund huomasi että yhteinen sielunmaisema yhtyeen kanssa löytyi heti. Pian syntyi myös lisää musiikkiprojekteja sekä Etiopiassa että Keniassa, ja sana erilaisista projekteista kiiri Tansaniaan saakka.

– Siitä alkoi reissuelämä Suomen ja Afrikan välillä milloin minkäkin projektin osalta. Joka matkalla yritin yhdistää niin monta projektia kuin mahdollista: yhdistykseni tiimien tapaamiset, muusikkojen opettamisen oppilaitoksissa Etiopiassa, Keniassa ja Tansaniassa, sekä eri yhtyeiden ja orkestereiden kanssa soittamisen. Joka reissulla Fagerlund on vienyt myös Suomesta Afrikkaan paljon soittimia ja soitintarvikkeita, sillä niitä on vaikea saada paikan päältä.

Koulutuksessa ero Suomeen on melkoinen.

– Etiopiassa muusikoksi ryhtyvä saa soittimen ensimmäistä kertaa käteensä kun aloittaa ammattimuusikon opinnot. Silloinkin käteen annetaan se soitin mikä varastossa sattuu olemaan. Viidessä vuodessa olet valmis muusikko. Vaikka muodollinen koulutus on vähäistä, ymmärtävät etiopialaiset luonnostaan svengin ja rytmin eli grooven päälle. Se on heidän äidinkielensä, sitä ei tarvitse opiskella.

Miettiessämme muita elämänalueita, kysymys kehitysyhteistyömäärärahojen perillemenosta oikeisiin kohteisiin, samoin kuin Etiopian poliittinen ilmasto ja demokratiakysymykset saavat Fagerlundin mielen kriittiseksi – hän puntaroi  niitä päivittäin. Toisaalta Etiopian arkipäivän vilinä, ihmisten loputon avuliaisuus, ystävällisyys ja sosiaalisuus sekä ilo ja rento ote taas ovat kaikki asioita joista me Suomessa voisimme oppia paljonkin.

Fagerlund kertoo yhtyeen nimen ”Le-Alem” tarkoittavan ”maailman parantamiseksi”.

– Keksimme siihen etuliitteeksi ”Ääniä”, jolloin bändin nimeksi tuli ”Ääniä maailman parantamiseksi”. Sitäpaitsi lukuiset ä-pilkut olivat poikien mielestä hienon näköisiä, Fagerlund nauraa.

Seitsenhenkisen yhtyeen kaksi muuta suomalaisjäsentä ovat Henrica Fagerlundin siskot Filippa Salo jouhikossa sekä Veronica Solje viulussa ja kanteleessa. Henrica Fagerlundin soitin on kontrabasso ja kaikki kolme sisarusta myös laulavat. ’Mikimac’ Mikiyas Getachew on yhtyeen laulaja ja perkussionisti ja muut muusikot ovat kitaristi Kidus Tamiru ja viulisti Tariku Arega. Le-Alem Acoustic -yhtyeen idea oli tehdä nykyaikaistettuja covereita legendaarisista etiopialaisista kappaleista. Ääniä Le-Alem -yhtyeessä tehdään sovituksia myös suomalaisista kansanlauluista. Yhteistyön tuloksia on tänä kesänä ollut mahdollista ihastella konserteissa yhdentoista keikan kiertueella pääasiassa Helsingissä ja Turussa.

Liittyvät artikkelit

Outi Valo Kaustiselle saapui muuan viikko sitten illan pimeässä hieman poikkeuksellinen lasti, professori Erkki Ala-Könnin (1911–1996) niin sanottu b-kokoelma.  Lapualaiset rokkarit talkoilivat täysperävaunurekan täyteen, kaustislaiset pelimannit tyhjensivät toisessa päässä. Lapualle[…]

Lue lisää »

”Tulin tässä valvomaan järjestystä, ettei täällä hurrata turhia.” Näin toteaa isokokoinen järjestyksenvalvoja takanani ja naurahtaa vielä makeasti, kun etsin istumapaikkaa Lapuan pesäpallostadionin katsomosta. En ole ainoa, jota Suomen ensimmäiset miestanssipidot[…]

Lue lisää »