Kansanmusiikki

Kansanmusiikki

Muistoissamme maakuntaneuvos Viljo S. Määttälä

Teksti:Hannu Saha

Kuva: Aki Paavola Kaustinen Folk Music Festival Kansanmusiikki juhlien hallituksen pj. Viljo S Määttälä.
Kuva: Aki Paavola
Kaustinen Folk Music Festival
Kansanmusiikki juhlien hallituksen pj. Viljo S Määttälä.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlien pitkäaikainen hallituksen puheenjohtaja ja juhlien presidentti Viljo S. Määttälä kuoli 30.5. Kannuksessa, jossa hän viimeisen vuoden asui Kitinkannuksen kuntoutuskeskuksessa.   Hän oli syntynyt Toholammilla 5.9.1923. Määttälän vaikutus Kaustisen kansanmusiikkijuhlien syntymiseen ja kehittymiseen oli kaikkein keskeisin. Kansantaiteemme eteneminen nykyiseksi hyväksytyksi osaksi valtionkin tukemaa kulttuurielämää henkilöityy erityisesti häneen.

Maakuntaneuvos, filosofian kunniatohtori Viljo S. Määttälä toimi monissa ammattitehtävissä Keski-Pohjanmaalla: muun muassa nuorisoseuran ja maakuntaliiton toiminnanjohtajana ja Yleisradion aluetoimituksen esimiehenä ja ohjelmapäällikkönä. Ammattitehtäviensä lisäksi Määttälä oli hämmentävän vahva yhteiskunnallinen toimija niin maakunnallisesti kuin valtakunnallisesti.

Jo vuonna 1973 Viljo S. Määttälä toimi puheenjohtajana opetusministeriön asettamassa Musiikinopetustoimikunnassa, jonka ideoihin maailmallakin ylistetyn musiikkioppilaitosjärjestelmämme kehittäminen paljolti perustuu. Hieno valtakunnallinen kulttuuripolitiikan kisällinäyte vei Määttälän sittemmin maakunnan ja läänin tehtävistä muun muassa Valtion säveltaidetoimikunnan puheenjohtajaksi ja Taiteen keskustoimikuntaan.

Viljo S. Määttälän kulttuuripoliittisissa näkökulmissa oli keskeistä muun muassa kyky asettaa olemassa olevat totuudet kyseenalaisiksi, sosiaalisesta ja alueellisesta tasa-arvosta huolehtiminen, vähemmistökulttuurien ja kaikkien kulttuurimme marginaalien huomioiminen, kansallinen näkökulma erityisesti kansankulttuurin korostamisena sekä ennakkoluuloton – jopa radikaaliksi luonnehdittava – asenne kulttuurielämän kehittämiseen.

Viljo S. Määttälä toteutti päämääriään mielikuvituksella ja luovuudella. Tärkeintä oli, että hänellä oli kyky mahdottomienkin haaveiden ja visioiden toteuttamiseen.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat Määttälä nosti erääksi keskeisimmistä kulttuurin kesätapahtumistamme. Juhlakansa muistaa hänet erinomaisena puhujana, joka vuosittain aina 2000-luvun alkuvuosiin saakka piti juhlien tervehdyspuheen ja päätösjuhlapuheen. Niiden kautta hän välitti maailmalle kansanmusiikki- ja kulttuurielämän kulloisetkin kehittämisen tarpeet. Virallisten kuvioiden lisäksi juhlavieraiden muistikuvissa säilyvät Määttälän – tuttavallisemmin Viljon tai Villen – iloiset osallistuvat vierailut iltanuotioilla vohvelinpaistamisineen.   

Määttälä jätti 2000-luvun alussa luottamustoimetkin nuoremmille, mutta eläkevuosina syntyi vielä komea sarja kirjoja, mm. omaelämäkerta, Kaustisen juhlien historiikki sekä keskipohjalaisen osuustoimintaliikkeen ja nuorisoseuraliikkeen historiat.

Emeritusprofessori Heikki Laitinen on korostanut työuraansa Kaustisen Pelimannitalossa ”Viljon yliopistona”: ”Viljo Ässältä sen opin – haaveilemista, uusien unien näkemistä ei saa koskaan lopettaa.” Suomalainen kansankulttuuri jatkaa unelmaansa Viljo S. Määttälän hengessä.

Liittyvät artikkelit

Kansanmusiikki 2/2020 ilmestyy 29.5.2020. Lehti on luettavissa myös lehtiluukku.fi-sivustolla, netissä luettavan näköislehden hinta on 5 euroa. Ajassa: Jaakko Laitinen ja Väärä Raha 5 Maria Kalaniemi – tärkeintä on tunneyhteys 6[…]

Lue lisää »

Inarista on organisoitu kymmenisen vuotta saamelaismusiikin opetusta kouluihin ja päiväkoteihin. Toiminnan takana on Saamelaismusiikkikeskus, joka järjestää myös Ijahis Idja -tapahtumaa. saamelaismusiikin opetus on ollut lyhytkurssien ja workshoppien varassa. Tänä vuonna[…]

Lue lisää »