Kansanmusiikki

Kansanmusiikki

Wau, mitä musiikkia! –Varkaudessa innostuttiin ukulelestä

Havaiji on aina Havaiji, mutta se ei estä, etteivätkö havaijilaisten ukulule soisi myös savolaisten käsissä. Varkaudessa ja sitä ympäröivässä Keski-Savossa on puhjennut ainutlaatuinen innostus tätä pientä kielisoitinta kohtaan. Ensimmäiset ukulelet hankittiin pari vuotta sitten, ja nyt soittajien joukko on kasvanut puoleen sataan. Ensimmäinen levykin on tulossa.

Varkaus on vanhastaan virkeä musiikkikaupunki, josta on lähtenyt maailmalle monta viihteen taitajaa Esa Pakarisesta Jaakko Saloon ja Heikki Kahilaan. Kansanmusiikkipuolella teki Varkauden pelimannit hyvää työtä mestaripelimanni Erkki Vepsäläisen johdolla niin kauan kuin soittajia riitti. Nuoremman väen perustama Kaura-ahon kansanmusiikkiyhdistys on jatkanut perinteitä, ja sen piiristä syntynyt Rimpsaus on kerännyt kiitosta rempseillä ja taitavilla esityksillään.

Näitä kaura-aholaisia on kiittäminen myös nyt roihuavasta ukuleleinnostuksesta. Ryhmään kuuluva Arto Julkunen kertoo, että kaikki sai alkunsa yksistä syntymäpäivistä.

– Ajateltiin lasten ja nuorten keskuksessa Nikulassa, että näillä synttäreillä olisi mukava järjestää konsertti. Todettiin, että kolmessa kuukaudessa ei opi kukaan soittamaan selloa, mutta että jospa koetetaan ukuleleä.

Siitä vain sanoista tekoihin. Kymmenkunta henkeä hankki ukulelen, ryhtyi treenaamaan ja pidettiin konsertti, joka innosti heti mukaan uusia soittajia.

– Ukulelessä viehättää ehkä matala aloittamisen kynnys ja soiton leppoisuus, Julkunen sanoo.

– Siinä suhteessa se on vähän samanlainen kuin huuliharppu, mandoliini tai tinapilli: näennäisesti helppo, mutta loppuun asti vietynä vaikea. Ja juuri tämä vaikeus viehättää ukulelessäkin.

Kaura-ahon kansanmusiikkiyhdistys huolehti ensi alkuun ukulelen opetuksesta, mutta toiminnan laajetessa käytännön järjestelyt ovat siirtyneet alueen kansalaisopistolle, Soisalon opistolle.

Varkaudessa toimii tällä hetkellä kaksi ja Leppävirralla yksi ryhmä. Kaura-aholaiset jatkavat edelleen kouluttajina. Ryhmien nuorimmat ovat kymmenvuotiaita, vanhimmat seitsemänkymppisiä tai vähän ylikin.

– Pari vanhempaa naista sanoi, että eivät he taida oppia soittamaan enää ukuleleä, mutta kun ryhmässä on niin mukavaa, Arto Julkunen kertoo.

Parin vuoden harjoittelun jälkeen ukuleleä tohditaan soittaa Varkauden seudulla jo julkisestikin. Suurin kokoonpano, Warkauden ukuleleleorkesteri, on ottanut lyhenteekseen WAU. Pisimmälle on ehtinyt omaa lastenmusiikkiaan esittävä Klovni Elviira ja Mukulele -yhtye, joka valmistelee ensilevyään.

Talvella savolaisten ukuleleinnostukseen puhalletaan uutta hehkua, kun kaura-aholaiset järjestävät ensimmäisen aiheeseen liittyvän Tropical Winter Ukulele Fest -tapahtuman Leppävirran Vesileppis-kylpylässä.

Tammikuun 22.-24. päivinä pidettävillä ”ukefestareilla” pidetään useampiakin kursseja ja kuullaan niiden ohella, miten ukuleleä soitetaan maailmalla tai muualla maassa.

Kaukaisin taituri Derick Sebastian tulee itse Havaijilta, The Merseys Belles -duo Englannista. Kotimaasta nousevat estraradille varkautelaisten ryhmien ohella muun muassa Timo Nykyrin ukuleleorkesteri, Uket, JPHappo ja Jykylele.

Seppo Kononen

www.tropicalwinterukulelefest.com

Liittyvät artikkelit

Suomen ohella tulee kuluneeksi sata vuotta myös kauhajokisen mestaripelimanni Urho Myllymäen (1917–1995) syntymästä. Luontainen lahjakkuus ja musiikillinen verenperintö tekivät hänestä arvostetun mestaripelimannin, kaksirivisen haitarin ja viulun soittajan sekä eteläpohjalaisen kansanmusiikin[…]

Lue lisää »

Olarin Musiikki on suomalaisen kansanmusiikin legendaarinen levyfirma, jonka Timo Närväinen perusti. – Olarin Musiikki perustettiin 1973 blues-levyjen maahantuontia varten. Työskentelin Discophonessa (nykyisin Universal Music), joka julkaisi muun muassa Konsta Jylhän[…]

Lue lisää »