Kansanmusiikki

Kansanmusiikki

Johanna Juhola: Tarinoita mielikuvitusystävien kanssa

Johanna Juhola & Imaginary Friends Haapavesi Folk Music Festival 2016, kuva: Sauli Heikkilä
Johanna Juhola & Imaginary Friends Haapavesi Folk Music Festival 2016, kuva: Sauli Heikkilä

Teksti: Paul Silfverberg

Yksi menneen kesän Haapavesi Folkin kohokohtia oli Johanna Juhola & Imaginary Friends produktion kokeminen. Nimenomaan kokeminen: konserttikokonaisuuden nerokkaat kahden kankaan videoprojisoinnit ja taiten luodut ääniefektit loivat satumaisen maailman, jossa tunnelmat hyppivät ääripäästä toiseen – sateen rauhoittavan ropinan rytmittämästä hetkestä hilpeään rakastuneeseen navigaattoriin, hurjana kliimaksina äärimmäisen raju ja oikeasti pelottava taistelutango.  Live-musiikin, ääninauhojen ja videon kokonaisuus vei täysin omaan maailmaansa ja konsertin päätyttyä kuulija leijui pitkään elokuvan ja todellisuuden välimaastossa.

Lue lisää Kansanmusiiki-lehdestä 3/2016

Levytärpit

Jos ei pysty Johanna Juholan koko tuotantoa hankkimaan, niin alkuun pääsee hyvin vaikkapa seuraavilla:

Johanna Juhola: Miette (2006)

Miette on erinomainen lähtökohta Johannan musiikkimaailmaan tutustumiseen. Tango on tällä levyllä vielä taka-alalla, joten sadunomaisuus korostuu ehkä vielä enemmän kuin muilla levyillä. Kokonaisuuteen tuovat vaihtelua erinomaiset vierailijat.

Las Chicas del Tango: Tango de Norte a Sur (2012)

Johannan ehkä eniten argentiinalaista tangoa edustavalla levyllä vahvistaa Johannan ja Milla Viljamaan huikeaa duoa laulaja Kukka-Maaria Ahonen. Erityis-bonuksena ovat tangolegenda Horacio Ferrerin kolme dramaattista lausuntaesitystä, aiheina Unto Mononen, Jean Sibelius ja Alvar Aalto.

Johanna Juhola: Fantasiatango I (2010) ja Fantasiatango II (2012)

Suomen Eurovisio-voiton ansiosta koko Eurooppa sai nauttia Johannan musiikista kun Fantasiatango oli osa Suomessa järjestetyn kilpailun musiikkiohjelmaa. No, Eurovisiosta huolimatta molemmat Fantasiatango-levyt venyttävät tangon käsitettä jokaiseen mahdolliseen suuntaan.

Johanna Juhola Reaktori: Tango Roto Live (2010)

Savoy-teatterissa äänitetty Reaktori-yhtyeen live-levy on taas kerran hieno kokonaisuus ja tuo konserttitunnelman omaan olohuoneeseen. Ja kerrankin konserttitaltioinnin soundit ovat kohdallaan.

Duo Minna Viljamaa ja Johanna Juhola: Tango Diary (2013)

Elina Lajusen tangokirjeiden pohjalta työstetty upea levy. Kun suuri osa argentiinalaisesta tangosta on miesten tekemää, näyttävät nämä naiset miten tangosta tehdään raikkaan feminiinistä. CD:n kansitaidekin on poikkeuksellisen tyylikäs.

Pitää loppuun todeta, että tärpeiksi olisi voinut valita minkä levyn tahansa, sillä heikkoa lenkkiä ei julkaistuista levyistä löydy.

Liittyvät artikkelit

Ajassa: Emilia Lajunen ja Kare Eskola 5 Kitaralla on paikkansa kansanmusiikissa 6 J-P Piirainen – oman tiensä kulkija 8 Esittelyssä: Nepalin musiikin sanansaattaja Kishan Gaine 9 kari Dahlblom ja Rauno[…]

Lue lisää »

Ajassa: Solju 5 Spelarit luottaa perinteeseen 6 Esittelyssä: Rane Diallo 11 Marjatan valssi 12 Kreikkalainen rebetiko elää uutta nousua 14 Melartin  sävelsi muutakin kuin Ruususen häämarssin 18 KOLUMNISTI Silja Heikkilä[…]

Lue lisää »