Kansanmusiikki

Kansanmusiikki

Johanna Juhola: Tarinoita mielikuvitusystävien kanssa

Johanna Juhola & Imaginary Friends Haapavesi Folk Music Festival 2016, kuva: Sauli Heikkilä
Johanna Juhola & Imaginary Friends Haapavesi Folk Music Festival 2016, kuva: Sauli Heikkilä

Teksti: Paul Silfverberg

Yksi menneen kesän Haapavesi Folkin kohokohtia oli Johanna Juhola & Imaginary Friends produktion kokeminen. Nimenomaan kokeminen: konserttikokonaisuuden nerokkaat kahden kankaan videoprojisoinnit ja taiten luodut ääniefektit loivat satumaisen maailman, jossa tunnelmat hyppivät ääripäästä toiseen – sateen rauhoittavan ropinan rytmittämästä hetkestä hilpeään rakastuneeseen navigaattoriin, hurjana kliimaksina äärimmäisen raju ja oikeasti pelottava taistelutango.  Live-musiikin, ääninauhojen ja videon kokonaisuus vei täysin omaan maailmaansa ja konsertin päätyttyä kuulija leijui pitkään elokuvan ja todellisuuden välimaastossa.

Lue lisää Kansanmusiiki-lehdestä 3/2016

Levytärpit

Jos ei pysty Johanna Juholan koko tuotantoa hankkimaan, niin alkuun pääsee hyvin vaikkapa seuraavilla:

Johanna Juhola: Miette (2006)

Miette on erinomainen lähtökohta Johannan musiikkimaailmaan tutustumiseen. Tango on tällä levyllä vielä taka-alalla, joten sadunomaisuus korostuu ehkä vielä enemmän kuin muilla levyillä. Kokonaisuuteen tuovat vaihtelua erinomaiset vierailijat.

Las Chicas del Tango: Tango de Norte a Sur (2012)

Johannan ehkä eniten argentiinalaista tangoa edustavalla levyllä vahvistaa Johannan ja Milla Viljamaan huikeaa duoa laulaja Kukka-Maaria Ahonen. Erityis-bonuksena ovat tangolegenda Horacio Ferrerin kolme dramaattista lausuntaesitystä, aiheina Unto Mononen, Jean Sibelius ja Alvar Aalto.

Johanna Juhola: Fantasiatango I (2010) ja Fantasiatango II (2012)

Suomen Eurovisio-voiton ansiosta koko Eurooppa sai nauttia Johannan musiikista kun Fantasiatango oli osa Suomessa järjestetyn kilpailun musiikkiohjelmaa. No, Eurovisiosta huolimatta molemmat Fantasiatango-levyt venyttävät tangon käsitettä jokaiseen mahdolliseen suuntaan.

Johanna Juhola Reaktori: Tango Roto Live (2010)

Savoy-teatterissa äänitetty Reaktori-yhtyeen live-levy on taas kerran hieno kokonaisuus ja tuo konserttitunnelman omaan olohuoneeseen. Ja kerrankin konserttitaltioinnin soundit ovat kohdallaan.

Duo Minna Viljamaa ja Johanna Juhola: Tango Diary (2013)

Elina Lajusen tangokirjeiden pohjalta työstetty upea levy. Kun suuri osa argentiinalaisesta tangosta on miesten tekemää, näyttävät nämä naiset miten tangosta tehdään raikkaan feminiinistä. CD:n kansitaidekin on poikkeuksellisen tyylikäs.

Pitää loppuun todeta, että tärpeiksi olisi voinut valita minkä levyn tahansa, sillä heikkoa lenkkiä ei julkaistuista levyistä löydy.

Liittyvät artikkelit

Kansanmuusikko Markus Rantanen ja kirjailija Marko Laihinen ovat toteuttaneet tänä vuonna Laitilan kulttuuriseura Walon hanketta Maestro ja Fiktio Kansanmusiikin matkassa! Päärahoittajana on toiminut Maaseudun kehittämisyhdistys Ravakka sekä yksityiset yritykset, säätiöt[…]

Lue lisää »

Tuuletar levyttää USA:ssa

Tuuletar on solminut levytyssopimuksen helsinkiläisen Bafe’s Factory-yhtiön kanssa. Yhtiö tuottaa Tuulettaren esikoisalbumin, joka äänitetään USA:n Pohjois-Carolinassa tammikuussa 2016. Bafe´s Factory levy-yhtiö edustaa omaa musiikkia tekeviä, kansainväliselle uralle tähtääviä suomalaisia artisteja.[…]

Lue lisää »