Kansanmusiikki

Kansanmusiikki

Viiden kielen villitys

Teksti: Tove Djupsjöbacka
Kuva: Sami Perttilä

Viuluja nähdään kansanmusiikin estradeilla paljon, mutta viime aikoina yhä useampi nykykansanmuusikko on ottanut käyttöönsä viisikielisen viulun. Joskus koko yhtye rakentuu sen varaan, kuten Emilia Lajusen ja Suvi Oskalan duo, joka juhli tänä vuonna viisivuotista taivaltaan.

Emilia Lajunen ja Suvi Oskala ovat molemmat opiskelleet kansanmusiikkia Sibelius-Akatemiassa ja soittaneet yhdessä eri kokoonpanoissa jo vuodesta 2004. Duo tuli perustettua osittain vahingossa, tuli keikkapyyntö ja sinne mentiin, kertoo Suvi Oskala.

– Kahden viulun duo on mahtava, koska se on todella haastava. Ensin pitää miettiä miten saa musiikin kuulostamaan tarpeeksi isolta, hiljaisia sävyjä tietenkään unohtamatta. Tuo ihan omat haasteensa, että toinen instrumentti on sama kuin itsellä.

Emilia Lajunen näkee yhtyemuodon suorana jatkumona pelimanniperinteestä. Yhtyeen helppo liikutettavuus on tietysti suuri etu.

– Muiden bändien kanssa kulkee aina järjetön tavaramäärä. Pelkän viulun kanssa liikkuminen on todella helpottavaa.

Alusta asti tämä viuluduo on soittanut nimenomaan viisikielisillä viuluilla. Soittimessa yhdistyy kätevästi viulun ja alttoviulun äänialat: viulun kirkas, korkea e-kieli on mukana mutta matala c-kieli antaa muhkeutta alarekisteriin. Kielet ovat hiukan toisiaan lähempänä kuin tavallisessa viulussa, jottei kaulasta tule mahdottoman paksu.

Lue lisää Kansanmusiikki 4/2016

suviemilia2016_netti

Liittyvät artikkelit

Wiljami Niittykosken syntymästä tuli viime vuonna kuluneeksi sata vuotta. Niittykoskesta oli artikkeli Kansanmusiikki-lehden numerossa 2/2015. Tammikuussa toimitukseen tuli tarjolle oheinen juttu, jonka julkaisemme nyt tässä. Kiitos kirjoittaja Oona Harjulle.  Wiljami[…]

Lue lisää »

Kansanmuusikko joutuu monenlaiselle mutkalle hankkiessaan elantoaan. Ei riitä, että musisoi. Harvalla on mahdollisuus ulkopuoliseen apuun markkinoinnissa, apurahojen hakemisessa ja talousasioiden hoitamisessa. On hyväksyttävä, että muusikkouden lisäksi on hallittava tukku muitakin[…]

Lue lisää »