Kansanmusiikki

Kansanmusiikki

Emilia Lajunen palaa juurille polkupyöräkiertueella

Kuva: AJ Savolainen

Viulisti Emilia Lajunen palaa kansanmusiikin kulkurijuurille ensi kesänä tekemällä kaksikymmentä keikkaa ja tuhansia kilometrejä käsittävän kiertueen polkupyörällä.

Lajunen on vuosia suunnitellut ammatin yhdistämistä rakkaaseen harrastukseen. Lajuselle pyöräily on sekä kätevä liikkumismuoto, ekovalinta että ilonaihe. Suora esikuva kiertueelle löytyy kuitenkin suvusta. Isoisän isoisä Herman Saxberg eli Pilli-Hermanni oli kulkuripelimanni Keski-Suomessa.

Virallisten keikkojen lisäksi Lajunen soittaa myös leirintäalueilla, toreilla ja taukopaikoilla. Myös kotikonsertteja hän on lupautunut soittamaan majoitusta ja ruokaa vastaan. Maastoyöpymisetkin onnistuvat, koska pyörällä kulkee viulun, avainviulun, toimiston ja keikkavaatteiden lisäksi teltta ja keittiö.

Runkona Lajusen viulu- ja lauluohjelmistossa ovat suomalainen ja pohjoismainen pelimanniperinne, arkaaiset kantele- ja jouhikkosävelmät, arkkiveisut ja balladit.

Lajusen kanssa kesän läpi pyöräilee hänen puolisonsa, YLE Radio 1:stä tuttu musiikkitoimittaja Kare Eskola. Hän hoitaa mediayhteyksiä ja logistiikkaa, juontaa ja saattaa tarvittaessa vähän soittaa.

Ensimmäinen lenkki lähtee juhannuksena Keski-Suomesta Haapavesi Folkin ja Kajaanin runoviikon kautta Kaustiselle ja Jyväskylän Kesään. Kesän aikana Lajunen tekee kolme lenkkiä. Kiertueen konserttilista, kartta ja blogi löytyvät osoitteesta emilialajunenbiketour.com.

Liittyvät artikkelit

Kansanmusiikin maisteri Markus Rantanen ja kirjailija Marko Laihinen löivät muutama vuosi sitten osaamistaan yhteen, ja kehittelystä syntyi toimivaksi osoittautunut Maestro ja Fiktio -konsepti. Perusidea on yhdistää uusin tavoin laadukasta kansanmusiikin[…]

Lue lisää »

Molly Malone kajahti komeasti Firapeli Irish -tapahtumassa Salossa kesäkuun alussa. No wonder, sillä lavalle The Green Hope -yhtyeen laulusolisteiksi nousivat Irlannin Suomen-suurlähettiläs Dónal Denham ja hänen puolisonsa Siobhán Denham. Kiinnostus[…]

Lue lisää »