Kansanmusiikki

Kansanmusiikki

Folklandia-gaalassa palkittiin ansioituneita tanssin, musiikin ja teatterin tekijöitä

Kivimäki_Lakkautettu-kylä039-1024x910 Freija-LikiFolklandia-gaalassa 8.1. julkistettiin taas suuri määrä ansioituneita kulttuurin tekijöitä. Suomen Nuorisoseurat palkitsi Vuoden ohjaajat, Pispalan Sottiisin Vuoden kansantanssiyhtyeen sekä Vuoden tanssiteon. Muut tahot julkistivat Vuoden Wäinön, Kaustisen Vuoden yhtyeen, Vuoden Nuoren Pelimannin ja Vuoden kansanmusiikkilevyn voittajat. 

Vuoden kansanmusiikkilevy – Anne-Mari Kivimäki: Lakkautettu kylä ja Freija: Liki

Kansanmusiikki.fi -portaali ja Kansanmusiikki-lehti julkistavat seitsemättä kertaa Vuoden kansanmusiikkilevy -palkinnon. Vuoden kansanmusiikkilevy 2015 -palkinto jaetaan tasapistein kahdelle julkaisulle: Anne-Mari Kivimäki: Lakkautettu kylä ja Freija: Liki.

Kihtinäjärvi Recorsin julkaisemalla Lakkautettu kylä -albumilla kuljetaan 1900-luvun alun Suistamon illatsuista tähän päivään. Levyllä Kivimäen luomat nykykarjalaiset sävellykset, sota-ajan suosikkisävelmät ja Ilja Kotikallion karjalankieliset arkistoäänitteet luovat ainutlaatuisen kuuntelukokemuksen. Musiikki ja arkistojen rahina vievät kuulijan matkalle sekä menneeseen että mielikuvituksen maailmaan. https://suistamo.wordpress.com/lakkautettu-kylä/

Yhteystiedot: Anne-Mari Kivimäki, am.kivimaki@gmail.com 

10-vuotisjuhliaan viettävä Freija julkaisi uuden albumin ”Liki”. Yhtyeen kolmas levy jatkaa kansanlaulua ja iskelmää tyylikkäästi yhdistävällä linja ja tuo kuulolle niin päivitettyjä versioita ikivihreistä, kuin omia sävellyksiäkin. Uusi albumi on tunnelmaltaan edellistä valoisampi. Lauluissa on rohkaisevaa sanomaa, vaikka toki mukana on pari synkeämpää balladiakin. www.freija.fi 

Lisätietoja palkinnosta: Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus, www.kansanmusiikki.fi, Risto Kupari, risto.kupari@rauma.fi

Vuoden tanssiteko 2015: Janne ja Aino – Balladi erään säveltäjän elämästä

Folklandia myöntää Vuoden tanssiteko 2015 -tunnustuksen Janne ja Aino -tanssiteokselle kiitoksena korkeatasoisesta kokonaisuudesta, joka esimerkillisesti edistää kansantanssin tunnettuutta. Yhteistyön avulla on kyetty luomaan taiteellisesti korkeatasoinen ja kiinnostava teos, jolla luodaan mielikuvaa yleisölle kansantanssista ja -musiikista elinvoimaisena ja kehittyvänä taiteenlajina.

Kansanballadiksi sävelletty yli 40 esiintyjän tanssiteos avaa raikkaalla tavalla silmiemme eteen sarjan säveltäjäneron elämänkäänteitä. Käsikirjoitus, koreografia ja ohjaus Petri Kauppinen ja Milla Korja, musiikki Ville Ojanen ja Ostrobothnian Folk Orchestra, päärooleissa Johanna Iivanainen, Timo Rautiainen, Heidi Kultanen, Mitja Pilke ja Aapo-Matti Puhakka. Tanssiteoksen ovat yhteistyössä luoneet Centria ammattikorkeakoulu, Keski-Pohjanmaan konservatorio ja Oulun Ammattikorkeakoulu. Vuoden 2015 tanssiteko -valinnan suoritti kansantanssimestari Antti Savilampi neuvoa antavan yleisöäänestyksen pohjalta.

Yhteystiedot: milla.korja@folkjam.fi, petri.kauppinen@folkjam.fi, ville.ojanen@kotinet.fi

Lisätietoja palkinnosta: Jukka Heinämäki, Suomen Nuorisoseurat/Pispalan Sottiisi, jukka.heinamaki@nuorisoseurat.fi

Pispalan Sottiisin Vuoden Kansantanssiyhtye: Polokkarit Oulusta

Vuoden 2016 kansantanssiyhtyeeksi on valittu kansantanssiryhmä Polokkarit Oulusta. Polokkarit on omintakeinen kansantanssiryhmä, jossa tanssii lähes 30 aikuista kansantanssiin hurahtanutta. Ryhmä on perustettu vuonna 1995 Oulunsuun Nuorisoseurassa. Polokkarit koostuvat monen ikäisistä ja tasoisista tanssijoista, joita yhdistää aito yhdessä tekemisen ja liikkumisen ilo. Koreografiat pohjautuvat niin itäiseen kuin läntiseen kansantanssiperinteeseen huumoria unohtamatta. Polokkarit osallistuivat sekä maakunnallisiin että valtakunnallisiin kansantanssikatselmuksiin. Ryhmä on parhaimmillaan yleisön edessä. Valinnan teki Suomen Nuorisoseurojen Pispalan Sottiisin päätoimikunta. Lisää Vuoden kansantanssiyhtyeestä Nuorisoseurojen verkkosivuilla.

Yhteystiedot: kirsi.jussila@hotmail.com, jarkko@maametsakone.fi

Lisätietoja palkinnosta: Jukka Heinämäki, Suomen Nuorisoseurat/Pispalan Sottiisi, jukka.heinamaki@nuorisoseurat.fi

Nuorisoseurojen Vuoden ohjaajat: teatteriohjaaja Katja Hakala ja kansantanssin ohjaaja Taina Salminen

Suomen Nuorisoseurat ry:n hallitus nimesi vuoden ohjaajiksi kansantanssiohjaaja Taina Salmisen ja teatteriohjaaja Katja Hakalan. Nimityksen tavoitteena on nostaa harrastustoiminnan ohjaajan työn arvostusta nuorisoseuraliikkeessä. Valinnassa painotettiin ohjaajien pitkäjänteistä työtä kasvattajina.

Katja Hakala, Ullavan Ylikylän Nuorisoseura ry / Teatteri Pystymehtä

Katja Hakala aloitti ullavalaisten nuorten parissa työskentelyn vuonna 2007. Hänellä on nuorten teatteriryhmien vetämisestä yli 30 vuoden kokemus. Katja on Ullavan Yikylän Nuorisoseuran Pystymehtä teatteriryhmän luoja. Hän on ehdottoman yhteisöllinen ohjaaja. Katjan ohjaajan taidoista kertoo se, että teatteriryhmä pystyy toteuttamaan erityyppisiä esityksiä revyistä vakavaan draamaan ja tanssiteoksista musikaaleihin. Lujan, molemminpuolisen luottamuksen vuoksi Katja saa Pystymehtä ryhmänsä uskaltamaan yli kaikkien rajojen. Lisää Katjasta Nuorisoseurojen verkkosivuilla.

Yhteystiedot: Katja Hakala, katjusa66@gmail.com

Taina Salminen, Kosken TL Nuorisoseura
Taina on toiminut tanhuohjaajana jo vuosikymmeniä ja vaikuttanut positiivisesti satojen koskelaisten elämään. Hänen toimintansa seurassamme on ilmiömäistä. Taina on meille kaikille innoittava ja inspiroiva roolimalli!  Tainan pedagoginen ote on vahva ja osallistava. Tanhu, askelikot ja tekniikat ovat vain osa hänen ohjaamien kerhojen toimintaa. Hänen kykynsä koukuttaa harrastajat yhteisöllisyyteen ja yhdessä tekemisen riemuun. Lisäksi Taina on toiminut erilaisissa luottamustoimissa ja luotsannut puheenjohtajana omaa seuraa sekä ollut mukana kehittämässä maakunnallista toimintaa ja osallistunut aktiivisesti koulutuksien kehittämis- ja uudistustyöhön. Lisää Tainasta Nuorisoseurojen verkkosivuilla.

Yhteystiedot: Taina Salminen, salminen.taina@hotmail.com

Lisätietoja molemmista palkinnoista: Antti Kalliomaa, Suomen Nuorisoseurat, antti.kalliomaa@nuorisoseurat.fi

Vuoden Wäinö – Ijahis idja -musiikkitapahtuma

Vuoden Wäinöksi nimetään vuosittain kansantansmusiikin tai kansanmsuiikin alalla toimiva henkilö, ryhmä tai taho, jolle halutaan osoittaa tunnustusta taiteellisista tai pedagogisista ansioista, elämäntyöstä tai merkittävästä innovaatiosta alalla. Vuoden Wäinöksi 2016 on valittu alkuperäiskansojen musiikkitapahtuma Ijahis idja, jota on järjestetty Inarin kirkonkylällä vuodesta 2004 lähtien. Suomen ainoan saamelaismusiikkiin keskittyvä festivaalin ohjelmaan kuuluu mm. saamelaismusiikin taitajien esityksiä, nousevien saamelaisartistien konsertteja, lasten ohjelmaa, alkuperäisvieraiden musiikkiesityksiä sekä saamelaismusiikkiin keskittyviä klubi-iltoja. Nyt 12 kertaa järjestetty Ijahis Idja on kasvanut merkittäväksi alkuperäiskansojen musiikkia ja kulttuuria esitteleväksi festivaaliksi. 

Yhteystiedot: Askal Paltto, paltto@hotmail.com
Lisätietoja palkinnosta: Puheenjohtaja Risto Kupari, Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus, risto.kupari@rauma.fi 

Vuoden Nuori Pelimanni 2016: kansanmusiikkiyhtye Hauru

Juho-Antti Koirasen muistorahastosta on vuodesta 2007 lähtien jaettu kannustusstipendi ja Vuoden Nuori Pelimanni -kunniakirja nuorelle tai ryhmälle, joka jollakin tavalla tuo merkittävän leimansa kansanmusiikin kenttään. Vuoden Nuori Pelimanni 2016 on tuoretta, rajoja rikkovaan ja omannäköistään kansanmusiikkia soittava trio kansanmusiikkiyhtye Hauru. Kaikki muusikot Maija Holopainen, Heidi Juvanen ja Siiri Laitinen ovat 16-vuotiaita. Karjalan kielen sana Hauru tarkoittaa kylmää sumua. Kaiken musiikkinsa tytöt ovat tehneet itse.

Yhteystiedot: maijakholopainen@gmail.com
Lisätietoja palkinnosta: Antti ja Siru Koiranen ja Päivi Ylönen-Viiri

Kaustisen vuoden 2016 yhtye – Piirpauke

Kaustisen vuoden yhtyeeksi on valittu juuri 40-vuotista juhlavuottaan viettänyt maailmanmusiikkiyhtye Piirpauke. Kuhmolaisen Sakari Kukon luotsaama yhtye kuului maailmanmusiikin uranuurtajiin yhdistellen kansanmusiikkivaikutteita ennakkoluulottomasti eri musiikinlajeihin jo ennen kuin koko käsitettä oli keksittykään. Vuonna 1974 perustetun yhtyeen ensimmäinen hitti oli levytys Konevitsan kirkonkelloista. Tämänhetkisen kokoonpanon muusikot kuuluvat kotimaisen jazzin kärkikaartiin. Yhtyeen nimi on peräisin karjalaisesta, hälyä ja meteliä tarkoittavasta sanasta.

Yhteystiedot: Sakari Kukko, jyrkisakarikukko@gmail.com
Lisätietoja palkinnosta: Anni Järvelä, ohjelmatuottaja, anni.jarvela@kaustinen.net

Liittyvät artikkelit

Maailman ensimmäinen Ethno Finland pidettiin iloisissa tunnelmissa elokuun alussa Päivölän virkistyskeskuksessa Nummelassa. Leirin taiteelliset johtajat olivat Antti Järvelä Suomesta ja Allan Skrobe Ruotsista. Leiriläisiä oli Suomesta, Ruotsista ja Englannista. Leirillä[…]

Lue lisää »

Perinnettä ja karismaa Folkelarmissa

Syyskuussa Oslossa järjestettävä Folkelarm-festivaali oli melkoinen runsaudensarvi. Kolmen päivän ajan oli tarjolla musiikkia, tanssia ja seminaareja aamusta iltaan tunnelmallisessa Riksscenen för folkmusik och dans -konserttitalossa. Folkelarm pyrkii profiloitumaan Pohjoismaiden yhteisenä[…]

Lue lisää »