Kansanmusiikki

Kansanmusiikki

Mitalitaiteilija Toivo Jaatinen keksi torvirummun

Torvirumpua soitetaan kahdella kapulalla. Kaikua saa lisättyä äänipöydästä.
Torvirumpua soitetaan kahdella kapulalla. Kaikua saa lisättyä äänipöydästä.

Kapulat tanssivat Toivo Jaatisen käsissä torvirummun siivillä. Ateljeessa kumisevat etnohenkiset rytmit ja niiden lomassa soljuvat melodiat. Mitaleistaan tunnetun kuvanveistäjän ja lasitaiteilijan elämässä musiikki on ollut aina tärkeä elementti.

Toivo Jaatisen ateljeessa tuoksuu kipsi. Vitriineissä lepää kymmenittäin mitaleja. Kaappien päällä ja ikkunalaudalla seisoo pronssipäitä ja kipsiluonnoksia. Kaiken tämän keskeltä löytyy kaksi Jaatisen suunnittelemaa torvirumpua. Elokuussa 90 vuotta täyttänyt Toivo Jaatinen työskentelee edelleen aktiivisesti ja ideoi uutta, kuten vastikään syntyneet lasitaulut.

Veistoksellinen torvirumpu rakennettiin vuonna 2003, jolloin se oli esillä myös Jaatisen näyttelyssä Tampereella. Soittimen teki soitinrakennusta harrastava Martti Vento. Puusta rakennettu torvirumpu koostuu isosta torvesta, jonka molemmilla puolilla on siivet, joita soitetaan kapuloilla. Toinen käsi lyö komppia, toinen taiteilee polyrytmiikkaa erilaisia soundeja etsien.

– Ennen torvirummun rakentamista harkittiin vanerien paksuudet ja soimisominaisuudet. Mutta sitä ei tiedetty etukäteen, miten hyvin torvi hyödyntää siipien sointia. Kaikua musiikkiin lisätään äänipöydästä, Toivo Jaatinen selittää.

Koko artikkeli: Kansanmusiikki 4/2016

Teksti ja kuvat: Arja Kangasniemi

Liittyvät artikkelit

Pääkirjoitus 4 Ajassa: Jemina ja Selina Sillanpää 5 Viiden kielen villitys: 6 Luunappi naurattaa ja pakahduttaa 11 Arkistoista estradille 12 Esittelyssä Burhan Hamdon 15 Kalevauva: Nettikeskustelusta laululyriikaksi 16 Kolumnisti: Jukka Lindfors[…]

Lue lisää »

Teksti: Tove Djupsjöbacka Kuva: Sami Perttilä Viuluja nähdään kansanmusiikin estradeilla paljon, mutta viime aikoina yhä useampi nykykansanmuusikko on ottanut käyttöönsä viisikielisen viulun. Joskus koko yhtye rakentuu sen varaan, kuten Emilia[…]

Lue lisää »