Kansanmusiikki

Kansanmusiikki

Ajassa Accrowbatics

accrowbatics_12mpx_1Accrowbatics-yhtye esiintyi ensimmäistä kertaa tammikuun puolessa välissä Folklandia-risteilyn Etkoilla Helsingin Musiikkitalossa. Yhtyeen palkeittenpuristelijat Markku Lepistö, Juha Virtanen, Pekka Pentikäinen ja Jari Komulainen ovat tuttuja monille kansanmusiikin ystäville samoin kuin komppiryhmä Petri Hakala ja Tapani Varis. Nyt he ovat ensimmäistä kertaa samassa yhtyeessä.

Mistä syntyi idea koota paljevoimat ja miksi juuri vähärivisillä haitareilla?

Olemme soitelleet tällä haitariopettajaporukalla Oriveden kursseilla useina vuosina, mutta varsinaisena syntyhetkenä voitanee pitää vuoden 2016 Folklandia-risteilyn jatkoja, jolloin päätettiin ryhtyä kokoontumaan kurssien ulkopuolellakin. Vähärivinen oli valintana itsestäänselvyys, vaikka kaikkien pääinstrumentti on viisirivinen haitari (ainakin ollut…). Se on soittimena niin äänellisesti kuin teknisestikin kiehtova ja kätkee sisäänsä vielä paljon uutta opittavaa. Ja onhan se söpö soitin.

Onko yhtyeellä kirkas päämäärä ja tavoite toiminnassaan? Jos, niin millainen?

Alusta alkaen tarkoituksena on ollut kehittää vähärivisillä jotain uutta, eli soittaa ja tehdä musiikkia, mitä niillä ei välttämättä muuten soiteta. Yksi lähtökohta on ajatella instrumenttia melodialähtöisesti, ilman sävellajien, sointujen ja muita soittimen ”normaaleja” rajoitteita. Näin ollen myös komppiryhmän mukaan ottaminen oli luontevaa. Toki perinteistäkään materiaalia ei hyljeksitä, päinvastoin, mutta siihenkin pyritään saamaan mukaan jotain omaa juttua.

Kun jäsenet ovat noinkin kokeneita ja kaikki säveltävät, on kappaleita varmasti paljon. Miten settilistan rakentaminen onnistuu kahnauksitta?

Lähtökohta on, että soitamme vain kotimaista musiikkia, on se sitten perinteistä tai uudempaa. Kukin tuo kappale-ehdotuksia, jotka kollektiivisesti puntaroidaan ja päätetään, aloitetaanko jatkotyöstö. Ainakin vielä ollaan puheväleissä ja käsirysyiltä on vältytty valintojen suhteen. Katsotaan miten käy ajan kuluessa ja tarjonnan lisääntyessä.

Missä haitariakrobatiaa pääsee
kuuntelemaan seuraavaksi?

Seuraavaa kotimaan keikkaa odotellessa meitä voi tulla kuuntelemaan pääsiäisenä Australiaan, Canberraan National Folk Festivaalille 13.-17.4.

Liittyvät artikkelit

Seppo Kononen Muutama vuosi sitten tämä olisi ollut vielä täyttä utopiaa, mutta nyt se on kuitenkin totista totta: savolaiset ovat saaneet oman ammattilaisista koostuvan pelimanniyhtyeen. Totinen taitaa tosin olla tässä[…]

Lue lisää »

Outi Valo Kaustiselle saapui muuan viikko sitten illan pimeässä hieman poikkeuksellinen lasti, professori Erkki Ala-Könnin (1911–1996) niin sanottu b-kokoelma.  Lapualaiset rokkarit talkoilivat täysperävaunurekan täyteen, kaustislaiset pelimannit tyhjensivät toisessa päässä. Lapualle[…]

Lue lisää »