Kansanmusiikki

Kansanmusiikki

InMemoriam: Kantelekipinän sytyttäjä Jaakko Laasanen 1930–2015

P7190085Kanteletaiteilija ja -opettaja Jaakko Laasanen kuoli Iisalmessa elokuun 1. päivänä 85-vuotiaana. Hän oli syntynyt Vetelissä 25.2.1930. Isä, Leander Laasanen oli tunnettu kanteleensoittaja ja rakentaja. Jaakko Laasanen alkoi soittaa vähän yli kymmenvuotiaana ja myös esiintyä kotiseutunsa juhlissa. Sisaruksista monet soittivat kannelta, ja Laasasilla oli perheyhtye 1947-1955.

Pikkupoikana herännyt innostus luontoon ja lintujen rengastamiseen olivat Jaakko Laasaselle rakkaita harrastuksia läpi elämän.

Opetustyö kiinnosti, mutta selän vioittumisen vuoksi seminaari jäi haaveeksi. Laasanen toimi 11 vuotta sijaisopettajana eri paikkakunnilla, esiintyi kanteleineen paljon ja menestyi 1955 valtakunnallisessa soittokilpailussa. Perheen perustaminen sai pohtimaan työpaikan vaihdosta. Laasanen haki Iisalmeen nuorisonohjaajan virkaan 60-luvun alkupuolella, pätevöityi alalle. Eläkkeelle hän jäi Iisalmen kaupungin nuorisotoimenjohtajan virasta vuonna 1990.

1960-luvulla Ylä-Savossa ei ollut kanteleharrastusta nimeksikään. Jaakko Laasanen soitteli seudulla vuosien ajan yksin. Kanteleensoittajana hän nousi esille Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla, joilla hän esiintyi kahden vuosikymmenen ajan yksin, mestaripelimanni Tuure Niskasen ja myöhemmin oman kanteleyhtyeensä kanssa. Laasasen soittoa kuultiin usein radiossa. Kantele vei miehen esiintymismatkoille lähes kaikkiin Euroopan maihin ja eri maiden tv-ohjelmiin. Ohjelmisto oli pääosin pelimannimusiikkia, kansanlauluja, hengellistä musiikkia ja omia sävellyksiä.

Laasanen alkoi opettaa kanteleensoittoa Iisalmessa 1971. Kymmenen innokkaan tytön ryhmästä kehkeytyi maineikas yhtye, Jaakon kanteletytöt. Esiintymisiä riitti, ja pitipä yhtye Tamminiemessä yksityiskonsertinkin presidentti Urho Kekkoselle vuonna 1976. Tytär, Tytti-Leena, toimi isänsä apuna opettajana. Valtakunnallisia mestaruuksia monista eri kilpailuista ropisi niin solisteille, yhtyeelle kuin ohjaajallekin.

Kiinnostus kasvoi. Jaakko Laasanen opetti kanteleensoittoa kansalaisopistoissa lähes kaikissa Ylä-Savon kunnissa vuoteen 1988 asti ja toimi kouluttajana myös Ylä-Savon musiikkiopistossa, Ala-Könni-opiston kursseilla Kaustisella ja Lapinlahden musiikkileireillä. Hän myös käynnisti ja johti Ylä-Savon nuorten kansanmusiikkileirejä 1976–1985 eri paikkakunnilla. Oppilaita ennätti kertyä lähes kuusisataa. Laasanen sytytti kantelekipinän harrastukseen, monille myös ammattiuraan.

Jaakko Laasanen kuului Kanteleliiton perustamisesta 1977 lähtien liiton johtokuntaan, toimi 1985–1989 sen varapuheenjohtajana ja oli luomassa perinteisen kanteleensoiton taitomerkkijärjestelmää. Pitkä ja ansiokas kanteletyö sai laajalti arvostusta: hänelle myönnettiin Kalevalan juhlavuoden mitali 1985, Kanteleliiton Kultakantele-palkinto 1987, Folk Music Festival -plaketti 1989, Iisalmen taidepalkinto 1990 sekä valtion taiteilijaeläke.

Anna-Liisa Tenhunen

Kirjoittaja on tutkija ja Jaakko Laasasen kanteleoppilas

Lisätietoa Jaakko Laasasesta:

Tiina Hiltusen projektityö Kanteleensoittaja Jaakko Laasanen (Sibelius-Akatemia, kansanmusiikin aineryhmä 2015) http://etno.net/opintodokumentti/kanteleensoittaja_jaakko_laasanen

Liittyvät artikkelit

“Isovanhempieni laulu on kauneinta mitä tiedän”

Teksti: Jaana-Maria Jukkara/ Maailman musiikin keskus, kuva: Elina Julin Lapsuudestaan saakka musiikin ympäröimänä kasvaneelle Anette Åkerlundille ajatus musiikista myös ammattina hahmottui sillä hetkellä kun hän päätti pyrkiä Sibelius-Akatemiaan. Esiintyminen Suomen[…]

Lue lisää »

Kalevauva.fi-duo on saanut huomattavaa medianäkyvyyttä esiinnyttyään Kaustisella viime kesänä. Yhtyeen ideana on laulaa suoraan Vauva-lehden keskustelupalstalta löytyviä keskusteluja. Yhtyeessä soittaa kaksi rokkitaustaista ammattimuusikkoa. Kimmo Numminen ja Aapo Niininen ovat molemmat[…]

Lue lisää »