Kansanmusiikki

Kansanmusiikki

Ajassa: Jemina ja Selina Sillanpää

Kysymykset: Sauli Heikkilä
Kuva: Aija Sillanpää

Duo Jemina ja Selina Sillanpäällä on takanaan jo neljännesvuosisadan ura. Isä, pitkän linjan muusikko Seppo Sillanpää ohjasi tytöt musiikin pariin ennen kuin he osasivat puhua. Ensimmäinen levy tehtiin, kun Selina oli seitsemän ja Jemina yhdeksän. Siitä alkoi säännöllinen keikkaelämä. Nykyään Jemina työskentelee muusikkona, näyttelijänä ja ohjaajana ja Selina muusikkona ja opettajana.

Millainen oli ensimmäinen keikkanne?

Ensimmäinen virallinen keikka Siljakudaa-levyn ilmestyttyä oli Lahden pääkirjaston lastenosastolla 1992.  Muistan, että meillä oli jotain vaaleanpunaista päällä ja olin Selinaa päätä pidempi.

Pitikö isän kovastikin houkutella teitä esiintymään?

Jemina: Muistan sanoneeni, että levyllä voin toki laulaa, mutta keikkailemaan en lähde. Nyt voi todeta, että sehän vei sitten täysin mukanaan. Pakottaa meitä ei ole koskaan tarvinnut, mutta on kyllä houkuteltu treenaamaan viululäksyjä eläintarroilla kun barbileikit olivat pahasti kesken.

Sisarusyhtyeissä riidellään usein, mikä on sopunne salaisuus?

Me puhumme suoraan ja riitelemme välillä – edelleenkin. Sovun salaisuus on se, että haluamme aina toiselle vain hyvää. Emme halua ikinä loukata tietoisesti. Olemme työskennelleet vuosia yhdessä ja lyöneet muovilapioilla toisiamme päähän 30 vuotta sitten, enää ei tarvitse. Tunnemme toisemme hyvin ja osaamme välttää konflikteja ja antaa toiselle tarvittaessa tilaa. Nykyään reissaamme kahdestaan pitkiä matkoja ja molemmat haluavat, että matkanteko on pääosin hauskaa. Mottomme on aina ollut: Kenenkään matkaa ei saa pilata.

Miten aiotte viettää juhlavuotta?

Keikkailemalla. Ensimmäinen juhlakonsertti oli Lahdessa 26.11. ja 7.12. on vuorossa Tavastia-klubi Helsingissä. Siellä on vierailijoina Aija Puurtinen, Esa ja Moses Kuloniemi, Mamba Assefa, Tommy Lindgren.

Millaisia suunnitelmia duollanne on?

Lähdemme tammikuussa Yhdysvaltoihin keikkailemaan ja aiomme julkaista uutta musiikkia ensi vuoden aikana. Lisäksi olemme tekemässä Kansallisteatteriin Karavaani 2017 – teosta, jonka ensi-ilta on toukokuussa.

jeminaselina2-1

Liittyvät artikkelit

Teksti: Tove Djupsjöbacka Kuva: Sami Perttilä Viuluja nähdään kansanmusiikin estradeilla paljon, mutta viime aikoina yhä useampi nykykansanmuusikko on ottanut käyttöönsä viisikielisen viulun. Joskus koko yhtye rakentuu sen varaan, kuten Emilia[…]

Lue lisää »

Kansanmuusikko Markus Rantanen ja kirjailija Marko Laihinen ovat toteuttaneet tänä vuonna Laitilan kulttuuriseura Walon hanketta Maestro ja Fiktio Kansanmusiikin matkassa! Päärahoittajana on toiminut Maaseudun kehittämisyhdistys Ravakka sekä yksityiset yritykset, säätiöt[…]

Lue lisää »