Kansanmusiikki

Kansanmusiikki

Kalevauva.fi: Nettikeskustelusta laululyriikaksi

Kalevauva.fi-duo on saanut huomattavaa medianäkyvyyttä esiinnyttyään Kaustisella viime kesänä. Yhtyeen ideana on laulaa suoraan Vauva-lehden keskustelupalstalta löytyviä keskusteluja. Yhtyeessä soittaa kaksi rokkitaustaista ammattimuusikkoa.

Kimmo Numminen ja Aapo Niininen ovat molemmat pitkän linjan muusikoita, yhteisenä taustatekijänään Vaskivuoren musiikkilukio. He ovat soittaneet yhdessä paljon muun muassa koulukonsertteja. Tälläkin hetkellä heitä työllistää Konserttikeskuksen kautta organisoidut Suomirokkikoulu-konsertit.

Viime keväänä Jyväskylän yliopistosta musiikinopettajaksi valmistunut Kimmo Numminen on laulaja-lauluntekijä, joka on julkaissut jo edesmenneen Kim Curly Bandin kanssa kaksi levyä americana-henkistä folk-rockia. Polar Motor -yhtyeen debyyttilevy julkaistiin pari vuotta sitten ja nyt työn alla on suomenkielinen soololevy. Aapo Niininen on muusikko, joka keikkailee rumpalina tällä hetkellä mm. Wedding Crashers ja K-X-P yhtyeiden kanssa, sekä freelance-muusikkona. Laulaja-lauluntekijänä häntä kuullaan esimerkiksi Aapo ja Jussi yhtyeessä.

Maaliskuisena iltana duo mietti uutta projektia Kaustisen kansanmusiikkijuhlille ja päätyi googlaamisen kautta vauva.fi foorumille.

– ”Pitkitetty nuoruus”-niminen keskustelu näyttäytyi oivallisena laululyriikkana ja jopa nykyrunoutena. Syntyi idea lauletuista nettikeskusteluista, Kimmo kertoo.

Alunperin oli tarkoitus tehdä kaksi keikkaa festareilla ja pitää hauskaa. Suosio ja erityisesti median kiinnostus oli niin suuri, että projektista on tullut pysyvämpi.

Duo vertasi jossain lehtijutussa itseään Lönnrotiin. Pitäväkö he keskusteluryhmien kirjoituksia nykypäivän kansanrunoutena?

– Ainakin kansantarinoina, mutta parhaimmillaan palstalta löytyy runollistakin ilmaisua. Kun nämä kerätään lauluiksi, yhdistelmästä muodostuu modernia kansantaidetta.

Samalla tavalla kuin Lönnrot, Kalevauva.fi kerää tarinoita ja ajankuvaa. Laulujen muodossa ne säilyvät paremmin vuosienkin päähän.

– Moni voi ihmetellä mikä ihmisiä puhututti vuonna 2016.

Vaikka monet aiheet pistävät kuulijan ainakin hymyilemään, yhtyeen tarkoitus ei ole pilkata ketään.

– Tarkoitus on toimia nykyaikaisena trubaduurina, neutraalina viestintuojana – laulaa sitä mitä näemme.

Duon mukaan ivailusta ei ole kyse. Palaute onkin ollut usein sellaista, että ”miksi minun viestejäni ei ole vielä laulettu?”

Tekijä tuntematon

Yhdessä ja erikseen löydetyt aiheet viimeistellään valmiiksi treeneissä ja tällä hetkellä valmista ohjelmistoa on jo viitisentoista kappaletta ja lisää on työn alla. Äänitteenkin tekeminen on jossakin vaiheessa mahdollinen.

– Tosin meidän mielestämme YouTube on hyvä kanava nettikansanmusiikin julkaisuun.

Jos tallenne jossain vaiheessa tehdään, pitää päättää, mitä levyyn merkitään sanoittajan kohdalle.

  Ammattimuusikkoina tekijänoikeudet ovat meille tärkeä asia ja olemme selvittäneet oikeaa tapaa toimia yhdessä Suomen Säveltäjät ja Sanoittajat Elvis Ry:n kanssa. Alunperin halusimme merkitä sanoitukset kansalle muotoon “trad”, mutta se ei ollut mahdollista.

“Sanoittajia” on mahdotonta selvittää, joten yhtye päätyi siihen, että laittaa osan tekijänoikeustuloista hyväntekeväisyyteen.

– Teimme sopimuksen Vauva-lehden kanssa ja hyväntekeväisyyskohteeksi valikoitui Ensi- ja Turvakotien liitto. Luulemme, että tämä on kaikkia miellyttävä ratkaisu!

Vihjeitä kannattaa lähettää

Jotkut sarjakuvastrippien piirtäjät käyttävät paljon lukijoiden vihjeitä ja ideoita. Kalevauva.fi-yhtye ottaa myös ilolla ehdotuksia vastaan.

– Kappaleemme “Pitääkö synnytyksessä todellakin olla alapää paljaana?” on valikoitunut äänestyksestä, jonka järjestimme facebook-sivullamme. Siinä yleisö sai ehdottaa, mistä vauva-keskustelusta tekisimme seuraavan biisin ja tämä aihe sai eniten kannatusta.

Yhtyeen saama suuri julkisuus on tuonut esiintymisiä mukavasti opiskelijabileistä firmojen juhliin ja stand-up klubeilta suoriin TV-lähetyksiin.

– Pelimannit lähtee aina mielellään tien piälle ja soittamaan!

Teksti: Sauli Heikkilä
Kuva: Leif Rosas

HSKU 20160702 HELSINKI. Kalevauva.fi -duo Aapo Niininen (vas) ja Kimmo Numminen Kalliossa. © Leif Rosas redstar
HSKU 20160702 HELSINKI. Kalevauva.fi -duo Aapo Niininen (vas) ja Kimmo Numminen Kalliossa. © Leif Rosas redstar

Liittyvät artikkelit

Teksti ja kuva: Sauli Heikkilä Nykyään menestymiseen tarvitaan tarina. Usein se on keksitty. Tuulettaren tarina on tosi ja Tuuletar myös menestyy. Viimeisin saavutus oli Etno-Emma. Tuulettaren tarinan päähenkilöiden taustoissa on paljon[…]

Lue lisää »

Olet Suomen Kansanmusiikkiliiton uusi tuottaja. Sinut löytää Kansanmusiikkiliiton toimistosta kiertueiden, Samuelin Poloneesin ja vähän muidenkin juttujen kimpusta. Mitä odotat työltäsi? Paljon hienoja kohtaamisia ja uusia huippuja tuttavuuksia. Odotan saavani tehdä[…]

Lue lisää »